1. Finasterida. Ce este?

Finasterida este utilizată pentru a trata bărbații cu hiperplazie benignă de prostată (HBP) și căderea părului specifica masculina, numită și alopecie androgenetică. HBP este cauzată de o prostată mărită. I Bărbații cu HBP au de obicei dificultăți la urinare, scăderea fluxului de urinare, ezitare la începutul urinării și nevoia de a se trezi noaptea pentru a urina. Finasterida va face aceste simptome mai puțin severe și va reduce șansa ca o intervenție chirurgicală la prostată să fie necesară. Poate fi utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente, cum ar fi un alfa-blocant (doxazosin, Cardura®) pentru a trata BPH. Pentru bărbații cu căderea părului, finasterida va crește numărul de fire de păr pe scalp, dar nu va crește cantitatea de păr pe corp.

Finasterida blochează acțiunea unei enzime numită 5-alfa-reductază. Această enzimă converteste testosteronul într-un alt hormon numit DHT, care provoacă creșterea prostatei sau căderea părului la bărbați. Va scadea nivelul de DHT din organism, ceea ce scade dimensiunea prostatei și determina creșterea părului de pe scalp. Efectul finasteridei asupra prostatei și scalpului va dura doar atâta timp cât este luat medicamentul. Când este oprită, prostata începe să crească din nou și părul va fi pierdut.

Acest medicament este disponibil numai cu prescripția unui medic.

 

Clinica Bărbaților este un proiect realizat de o echipă compusă din chirurgi plasticieni, dermatologi al căror scop principal este să ofere servicii de calitate, siguranță și respect pentru bărbati. Vezi mai jos câteva exemple

 
rezultatesite1 scaled

4500 grefe

rezultate site 2 scaled

2000 grefe

rezultate site 3 scaled

5000 grefe

rezultate site 4 scaled

3000 grefe

2. FINASTERIDA SI ALOPECIA ANDROGENICA

Alopecia androgenica este tipul  de cădere a părului specific barbatilor care se dezvoltă la majoritatea persoanelor de sex masculin la un moment dat. Alopecia este cauzată de o combinație de factori ereditari (genetici) și hormonali.


Firele de par sunt produse de foliculii de păr. Unul sau mai multe fire de păr cresc în mod normal din fiecare folicul de păr timp de aproximativ 3-6 ani (faza anagena). Apoi acesta va cadea și un nou păr crește din folicul. Pe măsură ce se dezvoltă alopecia androgenica, foliculii de păr afectați produc fire de par din ce in ce mai mici decât în ​​mod normal. Fiecare păr nou care crește este mai subțire și cade mai repede decât înainte. Acest lucru duce în cele din urmă la un folicul de păr mult mai mic și un păr subțire care nu crește la suprafața pielii.


Hormonii masculini sunt implicați în cauzarea acestor modificări. α-convertaza prezenta in foliculii de păr transformă testosteronul (principalul hormon masculin) într-un alt hormon numit dihidrotestosteron, iar finasterida blocheaza acest mecanism. Foliculii de păr afectați devin mai sensibili la dihidrotestosteron și acest lucru face ca foliculii de păr să se micșoreze.


Pentru unii bărbați, acest proces normal de îmbătrânire poate fi supărător, mai ales dacă este excesiv sau apare devreme în viață. Tratamentul cu finasteridă poate ajuta la prevenirea căderii în continuare a părului. Funcționează prin oprirea conversiei testosteronului în dihidrotestosteron.

Clinica Barbatilor

Transplant

 Capilar

Vezi Detalii
Clinica Barbatilor

Implant

 Barba

 
Vezi detalii
Clinica Barbatilor

Remodelare

Faciala

 
Vezi detalii

3. MOD DE ADMINISTRARE

 
Puteți lua finasterida inainte sau dupa masa. Nu contează la ce oră din zi îl luați, asigurați-vă doar că este aproximativ aceeași oră în fiecare zi.
Înghițiți comprimatele de finasteridă întregi cu un pahar de apă. 
 
Dozare
 • Pentru prostata mărită, doza uzuală este de 5 mg, administrată o dată pe zi.
 • Pentru căderea părului, doza uzuală este de 1 mg, administrată o dată pe zi.
De obicei, veți lua finasterid apentru o lungă perioadă de timp. Poate fi necesar să-l luați chiar pe toata durata vietii.
 
Dacă uit să-l iau?
Dacă au trecut mai puțin de 6 ore de când trebuia să-l luați, luați-vă finasterida imediat ce vă amintiți.
 
Dacă au trecut mai mult de 6 ore de la scadența dozei, sări peste doza omisă și luați-o pe următoarea la ora obișnuită.
 
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
 
Dacă iau prea mult?
Finasterida este în general foarte sigură din punct de vedere farmacocinetic si farmacodinamic. Daca este respectata dozarea pe care v-a dat-o medicul dumneavoastra si ati gresit doza intr-o zi, este puțin probabil să vă facă rău.

4. Precautii Finasterida

Este foarte important ca medicul dumneavoastră să vă verifice progresul la vizitele regulate intre 3,6 si 12 luni de la inceperea tratamentului. Acest lucru va permite medicului dumneavoastră să vadă dacă medicamentul funcționează corect și să decidă dacă trebuie să continuați să îl luați. Testele de sânge pot fi necesare pentru cuantificarea nivelului de DHT sau pentru a evalua efectele nedorite.

Femeile și copiii nu trebuie să utilizeze acest medicament. Femeile care sunt însărcinate sau care pot rămâne însărcinate nu trebuie să manipuleze comprimatele zdrobite sau sparte. Finasterida poate fi absorbită prin piele și poate provoca malformații congenitale la copiii de sex masculin. Dacă o femeie intră în contact cu acest medicament, zona afectată trebuie spălată imediat cu apă și săpun.

Acest medicament poate afecta rezultatele testului antigenului specific de prostată (PSA), care poate fi utilizat pentru a detecta cancerul de prostată. Asigurați-vă că spuneți tuturor medicilor dumneavoastră că utilizați acest medicament.

Unii bărbați care folosesc acest medicament au devenit infertili (incapabili să aibă copii). Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament dacă intenționați să aveți copii.

 

5. Înainte de utilizare

Atunci când decideți să utilizați un medicament, riscurile de a lua medicamentul trebuie să fie cântărite în raport cu binele pe care îl va face. Aceasta este o decizie pe care dumneavoastră și medicul dumneavoastră o veți lua. Pentru acest medicament, trebuie luate în considerare următoarele:

 • Alergiile.Spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut vreodată vreo reacție neobișnuită sau alergică la acest medicament sau la orice alte medicamente. De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți alte tipuri de alergii, cum ar fi alimente, coloranți, conservanți sau animale. Pentru produsele fără prescripție medicală, citiți cu atenție eticheta sau ingredientele ambalajului.
 • Pediatric.Finasterida nu este indicată pentru utilizare la copii și adolescenți. Siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite.
 • Geriatric.Studiile adecvate efectuate până în prezent nu au demonstrat probleme specifice geriatriei care ar limita utilitatea finasteridei la vârstnici.
 • Alăptarea.Nu există studii adecvate la femei pentru a determina riscul pentru sugari atunci când se utilizează acest medicament în timpul alăptării. Cântăriți beneficiile potențiale față de riscurile potențiale înainte de a lua acest medicament în timpul alăptării.
 • Interacțiuni medicamentoase. Deși anumite medicamente nu trebuie utilizate deloc împreună, în alte cazuri, două medicamente diferite pot fi utilizate împreună, chiar dacă ar putea apărea o interacțiune. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră poate dori să modifice doza sau pot fi necesare alte măsuri de precauție. Când luați acest medicament, este deosebit de important ca medicul dumneavoastră să știe dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate mai jos. Următoarele interacțiuni au fost selectate pe baza semnificației lor potențiale și nu sunt neapărat cuprinzătoare.
 • Alte Interacțiuni
 1. Anumite medicamente nu trebuie utilizate în timpul sau în jurul orei consumului de alimente sau a anumitor tipuri de alimente, deoarece pot apărea interacțiuni. Utilizarea alcoolului sau a tutunului cu anumite medicamente poate determina, de asemenea, să apară interacțiuni. Discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea medicamentului dumneavoastră
 2. Alte probleme medicale. Prezența altor probleme medicale poate afecta utilizarea acestui medicament. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți alte probleme medicale, în special:
 1. Boală hepatică—A se utiliza cu prudență. Efectele pot fi crescute din cauza eliminării mai lente a medicamentului din organism.

6. Efecte secundare Finasterida

Ca toate medicamentele, finasterida poate provoca reacții adverse la unele persoane, deși nu apar la toate persoanele.
 
Efecte secundare frecvente
Aceste reacții adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de persoane.
 
De obicei, se îmbunătățesc după un timp. Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispar:
 • probleme cu o erecția șau libido scazut
 • probleme cu ejacularea, lipsa lichidului seminal

Efecte secundare grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1000 de persoane. Unii oameni pot observa aceste reacții adverse după ce au luat finasterid timp de câteva luni.
 
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți:
 • orice noduli, durere sau umflare in zona pieptului sau scurgeri de la mameloane – acestea pot fi semne ale unei afectiuni grave, cum ar fi cancerul de san
 • stare de spirit neobișnuit de scăzută (depresie) sau gânduri de a vă face rău
Reacție alergică gravă
În cazuri rare, finasterida poate provoca o reacție alergică gravă (soc anafilactic).

Vezi tarifele!

 

VEZI REZULTATE

 

CONTACT

 
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.