Termenul de Alopecie înseamnă reducerea numărului de fire de păr de pe scalp. De asemenea, se referă la o conversie treptată a firului de păr de la starea sănătoasă la o stare deficitara.

Există 2 tipuri de căderea părului: 1- temporară. 2- Permanentă.

Termenul de alopecie androgenetică este o formă permanentă de cădere a părului la bărbați .Părul este pierdut într-un model bine definit, începând deasupra ambelor tâmple. În timp, linia părului se retrage pentru a forma o formă caracteristică „M”. Părul se subțiază și la coroană (aproape de vârful capului), deseori progresând către alopecie partiala sau completă.

 

Căderea temporară (fiziologică) a părului:

Părul scalpului nostru crește timp de 2-6 ani, apoi scade în 3-6 luni. Un nou fir de păr este produs din același folicul de păr și apoi ciclul se reia.

Într-un timp dat, 90% din firele noastre de păr sunt în faza de creștere, restul de păr este în faza de repaus sau de cădere. Să vezi zilnic 50-100 de fire de păr lipite de periile noastre de păr este normal și înseamnă că este o cădere fiziologică a părului.

Ciclu cresterii parului

Cicluri naturale de creștere și cădere ale părului scalpului.

Căderea permanentă a părului:

 • Alopecia androgenetică sau genetică progresivă la bărbați determină o miniaturizare ireversibilă a foliculilor de păr. Foliculii se micșorează și încep să producă permanent păr mai subțire și mai scurt.
 • Faza de creștere a firului de păr se scurtează, în timp ce faza de repaus se prelungește. Firele de păr sunt în cele din urmă călcate definitiv și chelia începe să se dezvolte
Ciclu crestere par capilar

Ciclurile parului in caderea fiziologica vs in alopecia androgenetica

Semne si simptome Alopecie androgenica

Căderea părului poate apărea brusc sau treptat și poate afecta doar o regiune a scalpului sau toata regiunea frontala-parietala (alopecia androgenica difuza)
 
Semnele alopeciei androgenice pot include:
 • Subțierea treptată în capului. Acesta este cel mai frecvent tip de cădere a părului, care afectează oamenii pe măsură ce îmbătrânesc. La bărbați, părul începe adesea să se retragă la linia părului de pe frunte. 
 • Zone de alopecie circulare sau neregulate. Unii oameni își pierd părul în zone sau neregulate pe scalp. Pielea ta poate deveni mâncărime sau dureroasă înainte ca părul să cadă.
 • Slăbirea bruscă a părului. Un șoc fizic sau emoțional poate provoca slăbirea părului. Smochuri de păr pot ramane in palma cand  spălați părul sau chiar și după tragerea ușoară. 

Simptomele alopeciei androgenice

 • Anxietatea și depresia au fost observata de persoanele care suferă de căderea părului
 • Arsuri sau usturimi înainte de căderea bruscă a părului 
 • Mâncărime intensă, arsură și sensibilitate acolo unde aveți căderea părului – Dacă acestea apar, este posibil să aveți o infecție.
 • Roșeață, umflături și răni care pot mâncărime
 

CAUZE ALOPECIE ANDROGENETICA:

 • Alopecia androgenetică (AGA) este cea mai frecventă cauză și formă a căderii părului masculin.
 • Este o cădere progresivă a părului la bărbați, cu transmitere genetică, dependentă de androgeni și legată de vârstă. Condiția genetică (ereditară) poate fi moștenită din descendența paternă sau maternă.
 • Testosteronul este transformat în dihidro-testosteron (DHT) de către enzima 5 alfa-reductază din foliculii de păr. Activitățile enzimei și ale DHT cresc în zonele susceptibile genetic la căderea părului.
 • Căderea părului la bărbați este progresivă pe parcursul vieții, dar în general încetinește, se stabilizează sau uneori chiar se oprește după vârsta de 40 de ani.
 • Tratamentele anti-hormonale si transplantul de păr sunt singurele metode eficiente de tratament a alopeciei androgenice.

Câteva dintre diferitele forme sau etape ale căderii părului din alopecia androgenetica:

Alopecie Androgenica

DIFERITE STADII DE EVOLUTIE IN ALOPECIA ANDROGENETICA

Clinica Barbatilor

Transplant

 Capilar

 
Vezi Detalii
Clinica Barbatilor

Transplant

 Barba

 
Vezi detalii
Clinica Barbatilor

Remodelare

Faciala

 
Vezi detalii

GRADE ALOPECIE ANDROGENETICA

Clasificarea Norwood (NW) împarte căderea părului la bărbați în diferite tipuri, care sunt atribuite la 7 tipuri de căderea părului (1 până la 7).

 • Tipurile, modelele, etapele, clasificarea căderii părului sunt toate sinonime.
 • Deși vizualizează în mod clar cele mai comune, tipice tipuri de cădere a părului, clasificarea Norwood este una anatomică în sine. Nu reușește să ia în considerare modelele individuale de cădere a părului și anumite forme mixte și incomplete de cădere a părului. Uneori, de asemenea, nu reușește să integreze unele căderi ale părului și variabile importante ale chirurgiei moderne de restaurare a părului.
 
northwood classification general

Ilustratie cu diferite grade de Alopecie androgenetica

Sistemul de clasificare al căderii părului la bărbați folosit de medicii de la clinica Barbatilor:

Sistemul de notare se bazează pe clasificarea NW, dar ia în considerare și următoarele variabile:

 • Vârsta pacientului.
 • Mărimea (dimensiunile) capului și a zonei de cădere a părului.
 • Prezența unei chelie completă sau a unei subțieri parțiale pe zona căderii părului.
 • Capacitatea zonei donatoare de a furniza numărul maxim de grefe în timpul primei ședințe a transplantului de păr FUE.
 • Mărimea zonei donatoare și grosimea părului acolo.
 • Calitatea grefelor donatoare (numărul mediu de păr pe grefă) și a părului donator (calibrul părului, culoarea părului – păr sănătos sau atrofiat).
 
northwood classification stadii 1 8

Reprezentare sistematica a gradelor din alopecia androgenetica

 
 • În consecință; Clasificarea NW se poate face inainte de operatie prin examinare sau prin consultare online folosind poze.
 
northwood classification stadiu 1si2

Alopecie androgenetica ușoară: gradul 1, gradul 2.

 

Primul semn al inițierii căderii părului mediata androgenetic este atunci când o recesiune frontală începe să apară în linia părului.

 
northwood classification stadiu 3si4

Alopecie androgenetica moderată: gradul 3, gradul 3 vertex, gradul 4.

 

În timp, recesiunea firului de păr devine mai mare și mai vizibilă, iar linia părului se deplasează mai în spate. În mod independent sau în același timp are loc recesiunea frontală, pe coroană poate apărea o zonă de subțiere care va crește treptat în dimensiune.

northwood classification stadiu 5si6

Alopecie androgenetica avansată: gradul 5, gradul 6.

 
 • Puntea dintre față și vârf devine foarte subțire sau se pierde total odată cu îngustarea suplimentară a părților din spate și laterale ale franjurii donatorului.
northwood classification stadiu 7si8

Alopecie androgenetica severă: gradul 7, gradul 8.

 

Etapa finală este atunci când părul este pierdut complet din spate pana în regiunea frontală. Gradul 8 se referă la donatorii subțiați sau atrofiați cu o vârstă înaintată;

 

Clinica Bărbaților este un proiect realizat de o echipă compusă din chirurgi plasticieni, dermatologi al căror scop principal este să ofere servicii de calitate, siguranță și respect pentru bărbati. Vezi mai jos câteva exemple

 
rezultatesite1 scaled

4500 grefe

rezultate site 2 scaled

2000 grefe

rezultate site 3 scaled

5000 grefe

rezultate site 4 scaled

3000 grefe

TRATAMENT ALOPECIE ANDROGENETICA

Există 2 metode principale de tratament pentru căderea părului la bărbați și ambele pot fi combinate:

 • Tratament chirurgical prin transplant de păr.
 • Tratament medical prin finasteride și/sau minoxidil.
 • Tratament chirurgical și medical combinat.

Tratament chirurgical:

Transplantul de păr este singura metodă eficientă de inlocuire a căderii totale a părului la bărbați. De asemenea, este singurul tratament eficient pentru retragerea liniei părului.

Transplantul de păr FUE este tehnica chirurgicală actuală de ultimă oră a transplantului de păr.

Tratament medical:

Ambele protejează foliculul de păr împotriva atrofiei și pot întârzia sau încetini procesul de subțiere și cădere a părului. Unele fire de păr subțiri și scurte pot fi transformate înapoi în fire de păr normale, sănătoase. Densitatea părului crește și aspectul răbdării se îmbunătățește.

 • Terapia medicală poate fi folosită în stadiile inițiale ale căderii părului, unde începe subțierea locală sau generalizată. Căderea completă a părului în orice zonă poate fi restabilită doar cu un transplant de păr
 • Finasterida este semnificativ mai eficientă decât minoxidilul, este prima alegere la bărbați.
 • Minoxidilul poate fi folosit ca unic agent pentru subțierea progresivă a zonei superioare a coroanei.
 • Pentru a obține beneficiul optim, se poate utiliza terapia combinată cu finasterid și minoxidil.
 
TRATAMENT medical alopecie androgenica

tratament medicamentos alopecie androgenetica

Finasterida:

 • Finasterida este un blocant al enzimei 5-alfa-reductază din foliculii de păr. Finasterida este o denumire generică și este vândută sub formă de comprimate de 1 sau 5 mg aplicate oral sub diferite denumiri de la diverse companii.
 • Denumirile comune ale Finasteridei sunt Propecia (1 mg) și Proscar (5 mg).
 • Finasterida a fost dovedit științific că stimulează foliculii de păr în repaus și latenți pentru a produce păr mai gros. Mărește numărul de păr și diametrul firului de păr pe tot scalpul. Este cea mai eficientă formă de tratament medical.
 • Finasterida poate opri sau încetini semnificativ rata căderii părului la 80% dintre pacienți timp de 2-5 ani. Îmbunătățirea densității părului se observă la 50% dintre pacienți în decurs de un an și la 70% în decurs de doi ani.
 • Doza de tratament este de 1 mg (Propecia, un comprimat) sau 1,25 mg (Proscar, un sfert de comprimat de 5 mg) pe zi. Doza de tratament trebuie urmată în primele 4-6 luni de la începerea utilizării. Apoi, doza poate fi redusă la jumătate ca doză de întreținere pe termen lung (Propecia o jumătate de pastilă pe zi sau Proscar un sfert de pastilă o dată la două zile).
 • Chiar și dozele zilnice de 0,25 – 0,30 mg s-au dovedit eficiente pentru a menține părul sănătos și pentru a preveni căderea în continuare a părului. Dozele mai mici reprezintă o povară mai mică pentru costuri și, de asemenea, scad riscul de efecte secundare.
 • Reacții adverse posibile: Uneori, poate provoca o scădere a libidoului sexual. De fapt, este foarte rar și raportat la mai puțin de 3% dintre pacienții care utilizează 1 mg timp de 1 an. Oricum, afirmațiile exagerate și sperietura pe internet îi îngrijorează pe pacienți și mulți dintre ei se temeau să folosească finasterida.
 • În mod rațional, finasterida oferă beneficii potențiale mari în comparație cu un risc relativ mic de efecte secundare.

Finasterida nu trebuie utilizată de femei, -este teratogenă pentru nou-născuți și ineficientă la femeile aflate în postmenopauză.

 
Denaturarea firului par

Efectul DIHIDROTESTOSTERONULUI ASUPRA BULBULUI FIRULUI DE PAR

 

Minoxidil:

 • Minoxidilul este un medicament utilizat ca pastilă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Mecanismul exact de acțiune asupra căderii părului este necunoscut, dar posibil datorită efectului său de dilatare a vaselor. Poate crește aportul de sânge a zonei vârfurilor care primește deja aport de sânge diminuat.
 • Minoxidilul local duce la o creștere a numărului de păr și la o creștere a diametrului firului de păr în câteva luni. Densitatea optică crescută poate fi atinsă la 40% dintre pacienți în decurs de un an.
 • Pentru tratamentul căderii părului se utilizează sub formă topică lichidă sau spumă de Minoxidil. Efectul pozitiv este în general limitat la zona vârfurilor. Oricum, poate fi folosit și pentru celelalte părți ale scalpului.
 • Rogaine (cel mai comun nume de marcă), 5% lichid sau spumă, se aplică direct pe zona vârfului scalpului de două ori pe zi pentru a obține un efect pozitiv. Câteva minute de masaj eficient asupra zonei de aplicare sunt necesare pentru a crește penetrarea pielii.
 • Concentrația recomandată atât a formelor lichide, cât și a celor spumante este de 5% pentru bărbați. Femeile pot folosi 2% Minoxidil.
 • Reacții adverse posibile: Uneori semne de iritație locală (roșeață, mâncărime, cosuri) pe zona de aplicare. Pentru a o preveni este obligatorie masajul/frecarea eficientă după aplicare. Forma de spumă provoacă mai puțină iritație și poate fi prima alegere, oricum forma lichidă este în general mai eficientă.
 
minoxidil tratament medicamentos caderea parului

medicamente alopecie androgenetica, vasodilatator

Alte tratamente medicale:

 • Alte tratamente medicale – de exemplu; mezoterapia, casca cu laser, unele medicamente și plante medicinale nu au o astfel de eficacitate dovedită, valoarea lor este foarte contradictorie.

Terapia combinată chirurgicală și medicală a alopeciei progresive:

 • Deoarece caderea parului poate fi progresiva inainte de varsta de 40 de ani, o terapie combinata eficienta consta in reconstructia chirurgicala a mijloacelor mele de transplant de par si cuplata cu tratament medical concomitent.

Luarea medicamentelor în timpul transplantului de păr:

 • Pacienții care iau finasterida înainte de transplantul de par poate continua să facă acest lucru fără întrerupere în timpul și după operație.
 • Terapia cu minoxidil trebuie întreruptă temporar cu aproximativ o săptămână înainte de transplant și poate fi reluată după o vindecare completă în decurs de o lună.
 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.