Ce este toxina botulinica?
Toxina botulinică este o substanță purificată care provine din bacteria Clostridium Botulinum. Injecțiile de toxină botulinică blochează semnalele nervoase către mușchiul în care a fost injectată. Fără semnal, mușchiul nu este capabil să se contracte. Rezultatul final este diminuarea ridurilor sau a aspectului facial nedorit. Tipurile cunoscute în mod obișnuit de injecții cu toxină botulinică de tip A includ Botox®, Dysport®, Xeomin® și Jeuveau®.
Marci de toxina botulinica
ClinicaBarbatilor
Tipuri de toxina botulinica
- Botox® (onabotolinumtoxinA)
- Dysport® (abobotulinumtoxinA)
- Xeomin® (incobotulinumtoxinA).
Fiecare formă are o structură moleculară unică, dar împărtășește aceleași elemente de bază ale botulinei A. Majoritatea cercetărilor privind utilizările cosmetice ale botulinum-A s-au bazat pe onabotolinumtoxinaA.
Este important de reținut că nu există o unitate internațională standardizată care să poată fi utilizată pentru a compara sau pentru a măsura cantitatea de toxină botulinică administrată. Acest lucru înseamnă că efectul unei unități de Botox este diferit de cel al unei unități de Dysport. Factorul de conversie aproximativ este de 1:2,5 până la 1:5 între Botox și Dysport; și de 1:1 între Botox și Xeomin.
Myobloc (rimabotulinumtoxinB) este o marcă de botulinum-B disponibilă în comerț. Myobloc este utilizat în principal în alte specialități medicale în afara dermatologiei.
Mecanism de actiune
Mecanism de actiune
Utilizarile toxinei botulinice
Toxina Botulinica ochi
Clinica Barbatilor
Toxina Botulinica Frunte
Clinicabarbatilor
Alte utilizări aprobate pentru toxina botulinica
Cealaltă utilizare majoră a botulinum-A în dermatologie este tratamentul hiperhidrozei localizate. Hiperhidroza este o stare de transpirație excesivă și incontrolabilă. Botulinum-A injectat în pielea axilelor și a palmelor vizează glandele sudoripare ecrine pentru a preveni transpirația. Acesta este utilizat off-label pentru a trata sindromul auriculotemporal.
Botulinum-A este, de asemenea, aprobat pentru următoarele utilizări:
- Vezica urinară hiperactivă care provoacă simptome de incontinență urinară, urgență și frecvență.
- Prevenirea migrenelor
- Blefarospasm (contracția anormală a mușchilor pleoapelor)
- Distonie cervicală (spasme dureroase ale mușchilor gâtului)
- Spasticitate focală (grupuri localizate de mușchi hiperactivi).
CONTRAINDICATII
Botulinum-A este contraindicat la persoanele cu:
Afecțiuni medicale preexistente care cauzează slăbiciune musculară, inclusiv boala neuronilor motori (scleroză laterală amiotrofică) și miastenia gravis.
Infecție deasupra locului de injectare
Reacții alergice sau hipersensibile anterioare la botulinum-A.
Botulinum-A trebuie, de asemenea, evitat în timpul sarcinii și alăptării.
Anumite medicamente care potențează efectele botulinum-A trebuie evitate. Aceste medicamente includ antibioticele cu tetraciclină și antibioticele aminoglicozide.
Substanțele subțiri din sânge – inclusiv aspirina, warfarina și dabigatranul – cresc riscul de vânătăi semnificative la locurile de injectare.
Care sunt efectele adverse ale injecțiilor cu botulinum-A?
Cele mai frecvente efecte adverse ale botulinum-A sunt legate de injecție, mai degrabă decât de toxina botulinică în sine. Aceste efecte adverse includ durere, vânătăi, umflături și roșeață la locul injecției.
Un efect secundar neobișnuit al botulinum-A este slăbirea neintenționată a mușchilor din jur (care apare în mai puțin de 10% din tratamente). Această slăbiciune rezultă din răspândirea toxinei de la locul de injectare în grupurile musculare adiacente.
Pleoapele (ptoză), sprâncenele și buzele pot fi afectate.
Slăbiciunea poate persista timp de până la 12 săptămâni.
Picăturile medicamentoase α-adrenergice pentru ochi pot fi prescrise pentru tratamentul pleoapelor și sprâncenelor căzute.
Mușchii mâinii pot fi afectați în mod neintenționat atunci când se tratează hiperhidroza palmară, rezultând o slăbiciune temporară sau o dexteritate redusă.
Unele persoane observă o ușoară durere de cap, de obicei la două până la patru ore după injectarea în mușchii frunții, care poate fi tratată cu paracetamol (paracetamol).
Cine este un bun candidat pentru injectiile cu toxina botulinica?
Zâmbetul, încruntarea, strâmbarea ochilor și chiar mestecatul – practic orice mișcare facială – pot duce în cele din urmă la apariția unuia dintre cele mai comune semne de îmbătrânire – ridurile. Acestea vă pot face să păreți obosit sau chiar supărat când nu sunteți. Unul dintre cele mai rapide și mai sigure remedii pentru a elimina ridurile este o injecție de toxină botulinică de tip A.
Toxina botulinică poate fi combinată cu alte proceduri cosmetice ale pielii – cum ar fi peelingul chimic, tratamentele cu laser, fillerii dermici sau microdermoabraziunea – pentru a vă îmbunătăți și mai mult rezultatele. Această combinație de terapii poate chiar ajuta la prevenirea formării de noi linii și riduri.
Cat costa injectiile cu toxina botulinica?
Costul injecțiilor cu toxină botulinică poate varia. Acesta se bazează pe câțiva factori, cum ar fi cât de avansate sunt liniile fine și ridurile, cât de agresiv doriți să tratați zonele de interes și, prin urmare, cantitatea de produs utilizată.
Costul unui chirurg se poate baza pe expertiza și calificările persoanei care efectuează tratamentul, pe timpul și efortul pe care tratamentul îl necesită și pe localizarea geografică a cabinetului.
Atunci când alegeți un chirurg plastician certificat în zona dvs. pentru toxina botulinică, nu uitați că experiența chirurgului și confortul dvs. cu el sau ea sunt la fel de importante ca și costul final al procedurii.
RISCURI
Deși în general sigure, efectele secundare și complicațiile toxinei botulinice pot include:
- Vânătăi și durere la locul de injectare
- Simptome asemănătoare gripei
- Durere de cap
- Greață
- Roșeață
- Slăbiciune sau cădere temporară a feței
Este foarte puțin probabil ca toxina să se răspândească dincolo de zona de tratament, provocând semne și simptome asemănătoare botulismului, cum ar fi probleme de respirație, dificultăți de înghițire, slăbiciune musculară și dificultăți de vorbire.
Care sunt etapele unei injectii cu toxinA botulinicA?
Injecțiile de toxină botulinică vă pot părea o procedură simplă, deoarece este vorba doar de câteva injecții. Dar, de fapt, este atât o artă, cât și o știință pe care numai un profesionist cu experiență în domeniul sănătății ar trebui să o facă.
Fața are 43 de mușchi și este vital ca persoana care efectuează injecțiile cu toxină botulinică să înțeleagă și să identifice punctele corecte pentru a optimiza tratamentul.
Se folosește un ac foarte subțire pentru a injecta cantități mici de toxină botulinică în anumiți mușchi. Alegând cu atenție anumiți mușchi, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală slăbește doar mușchii care produc riduri, păstrând expresiile naturale ale feței.
Injecțiile pentru tratamentul cu toxină botulinică durează, de obicei, mai puțin de 15 minute.
Numărul de injecții de care aveți nevoie va depinde de trăsăturile dvs. faciale și de amploarea ridurilor. Picioarele de Crow, de exemplu, necesită de obicei două sau trei injecții. Ridurile de deasupra sprâncenelor ar putea necesita cinci sau mai multe.