Ce este acidul Hialuronic?

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican natural care se găsește în toate organismele vii. Concentrații ridicate se găsesc în țesutul conjunctiv moale și în lichidul din jurul ochiului. Este prezent, de asemenea, în unele cartilaje și fluide articulare, precum și în țesutul de la nivelul pielii.

În țesutul epitelial de la nivelul pielii, acidul hialuronic este o substanță gelatinoasă care umple spațiul dintre fibrele de colagen și elastină. Rolul acidului hialuronic în piele este de a:

  • Produce o rețea vâscoelastică stabilă pentru a lega fibrele de colagen și elastină
  • Furnizează un mecanism de transport al nutrienților esențiali din fluxul sanguin către celulele vii ale pielii
  • Hidratarea pielii propriu zise (a straturilor de la suprafata, nevascularizate)
  • Acționează ca un agent de amortizare și lubrifiere împotriva deteriorărilor mecanice și chimice.

În timp, fie prin procesul natural de îmbătrânire a pielii, fie prin expunerea la factori de mediu, cum ar fi poluanții și lumina soarelui, stocul natural de acid hialuronic al organismului este degradat și distrus, rezultând aglomerări dezorganizate de colagen și elastină.

acid hialuronic

Marca Juvederm

acid hialuronic

 

Domenii medicale ce pot folosi Acidul Hialuronic

 

Datorita proprietatilor acidului hialuronic, acesta se foloseste pentru a corecta afecțiuni în urmatoarele domenii medicale:

  • Sănătatea pielii (în special uscăciunea, cicatricile, rigiditatea și bolile de piele, cum ar fi sclerodermia și keratoza actinică).

  • Sănătatea ochilor, în special pentru tratarea ochilor uscați.

  • Sănătatea articulațiilor, în special pentru tratarea artritei și a leziunilor țesuturilor moi.

  • Pentru rănile care se vindecă greu.

  • Ca opțiune de tratament pentru durerea vezicală, în special durerea cauzată de cistita interstițială.

  • Afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul.

Injectarea de acid hialuronic este o procedură nechirurgicală de atenuare a liniilor și a ridurilor faciale. Cantități mici de acid hialuronic sunt injectate prin ace foarte fine în dermul pielii. În funcție de numărul de linii tratate, tratamentul durează între 20 de minute și o oră, cu un disconfort minim (în special cu produse care conțin agenți anestezici locali). Acidul hialuronic crește volumul dermului, îl înmoaie și îl hidratează.

Cele 3 tipuri de acid hialuronic: Cum se diferentiaza ele

  1. Acidul hialuronic hidrolizat este acidul hialuronic care a fost descompus în elemente suficient de mici pentru a pătrunde în piele, spune Gasquet. Este hidratant, dar nu este cea mai hidratantă opțiune, așa că este cel mai bine pentru persoanele care au pielea grasă sau mixtă, deoarece aceste tipuri de piele vor să evite hidratarea excesivă.
  2. Hialuronatul de sodiu intră mai adânc în piele și oferă rezultate și mai bune, deși efectele nu sunt de lungă durată. “Hialuronatul de sodiu este cel mai bun pentru persoanele care au o piele normală, deoarece va permite hidratarea să se infiltreze, dar nu aveți nevoie cu adevărat de un efect puternic și de lungă durată.” Acesta este ingredientul pe care îl veți găsi probabil în seruri.
  3. Hialuronatul acetilat de sodiu are beneficiile hialuronatului de sodiu, dar cu rezultate mai durabile. Este cel mai bun pentru persoanele care au nevoie de hidratare, cum ar fi cele cu pielea uscată, cele care locuiesc în climate uscate sau cele care caută un produs pentru lunile de iarnă uscate.

Acidul Hialuronic si pielea ta

 

Dacă pielea ta nu se bucură deja de beneficiile acidului hialuronic, iată de ce ar trebui să o facă:

  1. Dacă pielea este suficient de hidratată, cu ajutorul acidului hyaluronic va deveni super-moale, suplă și pufoasă și arată mult mai radiantă.
  2. Daca ai pielea uscara si imbatranita, procedurile cu acid hyaluronic sunt un ingredient excelent pentru cei ce ce vor să se agațe de tinerețea lor.
  3. Face minuni pe toată lumea. ‘Acidul hialuronic funcționează pentru orice tip de piele, chiar și pentru pielea sensibilă sau predispusă la erupții, precum și pentru cele cu tenul gras.
  4. Cercetările recente sugerează că acidul hialuronic are, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că poate acționa ca un scut împotriva radicalilor liberi pe care nu îi putem controla, cum ar fi poluarea și alți agresori.

Utilizarile la nivelul fetei

Injecțiile cu acid hialuronic îmbunătățesc conturul pielii și reduc depresiunile pielii datorate cicatricilor, rănilor sau ridurilor, de exemplu:

  • Linii de încruntare între sprâncene (linii glabelare; un loc riscant)
  • Linii ale fumătorului – linii verticale în jurul gurii (linii periorale)
  • Linii de marionete la colțul gurii (comisuri orale)
  • Linii de îngrijorare care traversează fruntea (linii ale frunții)
  • Picioare de corb la colțul ochilor (linii periorbitale)
  • Linii profunde de zâmbet care se întind de la partea laterală a nasului până la colțurile gurii (riduri nasolabiale)
  • Depresiuni ale obrajilor
  • Pentru a redefini marginea buzelor
  • Cicatrici de acnee
  • Alte câteva cicatrici faciale.
Clinica Barbatilor

Transplant

 Capilar

 
Vezi Detalii
Clinica Barbatilor

Transplant

 Barba

 
Vezi detalii
Clinica Barbatilor

Remodelare

Faciala

 
Vezi detalii

Complicatii si Efecte secundare

Terapia cu acid hialuronic este, în general, foarte bine tolerată. În momentul tratamentelor, majoritatea pacienților raportează un disconfort minor. Acesta este minimizat prin utilizarea unui anestezic local.

  • Imediat după tratament, zona poate fi roșie, vânătă, umflată și sensibilă; aceste simptome se ameliorează de obicei în câteva zile. Nu manipulați zona tratată în această etapă. Se poate aplica un pachet rece.
  • Rareori, au fost raportate reacții alergice la acidul hialuronic. Acestea se prezintă sub forma unor noduli roșii, umflați, indurați în locurile injectate și pot persista timp de câteva săptămâni sau luni.Zonele de pericol faciale includ glabela/sprâncenele, regiunea temporală, regiunea periorală, pliul nasolabial, nasul și regiunea infraorbitală.
  • Rar au fost raportate cazuri în care substanțele de umplere cu acid hialuronic injectate în jurul ochiului au provocat orbire sau tulburări de vedere din cauza ocluziei accidentale a arterei retiniene. Pierderea vederii se poate datora, de asemenea, slăbiciunii musculare care provoacă ptoză sau oftalmoplegie.  Alte complicații rare au inclus accidente vasculare cerebrale și necroza pielii și a structurilor faciale subiacente.
  • Migrarea acidului hialuronic si/sau umplerea exagerata a unor zone. Pentru aceasta complicatie se foloseste Hialuronidaza, o enzimă care descompune acidul hialuronic. Desi foarte utilizata in industria farmaceutica, odată cu creșterea popularității fillerului cu acid hialuronic, hialuronidaza a devenit un medicament esențial pentru corectarea complicațiilor și a rezultatelor nesatisfăcătoare după injectarea fillerului. Din acest motiv, atunci când se efectuează proceduri care utilizează filler cu acid hialuronic, este necesară o cunoaștere suficientă a hialuronidazei. Pentru ca hialuronidaza să dizolve un filler cu acid hialuronic, trebuie să interacționeze cu situsurile sale de legare din acidul hialuronic. Reacția unui material de umplere la hialuronidază depinde de concentrația de acid hialuronic, de numărul de legături încrucișate și de forma materialului de umplere. Hialuronidaza este rapid degradată și dezactivată în organism. Prin urmare, pentru a dizolva un filler de acid hialuronic, trebuie injectată o cantitate suficientă de hialuronidază în apropierea fillerului. Dacă fillerul este plasat subcutanat, injectarea de hialuronidază în fillerul însuși poate fi de ajutor, dar dacă fillerul este plasat în interiorul unui vas de sânge, este suficient să se injecteze hialuronidază în apropierea vasului, în loc să se injecteze în fillerul însuși. Reacțiile alergice sunt un efect secundar frecvent al hialuronidazei. Cele mai multe reacții alergice la hialuronidază sunt locale, dar în cazuri rare pot apărea reacții sistemice. Deoarece majoritatea reacțiilor alergice la hialuronidază sunt reacții de hipersensibilitate imediată, se recomandă efectuarea de teste cutanate înainte de utilizare. Cu toate acestea, unii pacienți prezintă reacții alergice întârziate, pe care testele cutanate nu le pot prezice.
 

FACTORI DE RISC

Sarcina: Nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă acidul hialuronic este sigur pentru a fi utilizat în timpul sarcinii. Rămâneți pe partea sigură și evitați utilizarea.

Alăptarea: Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă acidul hialuronic este sigur de utilizat în timpul alăptării. Nu este clar dacă este excretat în laptele matern și ce efect ar putea avea asupra unui copil. Rămâneți pe partea sigură și evitați utilizarea.

Radioterapie: Aplicarea acidului hialuronic pe piele în timp ce primiți radioterapie ar putea crește riscul unor complicații cutanate. Dacă primiți radioterapie, nu folosiți acid hialuronic pe piele.

Întărirea pielii și a țesutului conjunctiv (sclerodermie): Aplicarea acidului hialuronic pe piele ar putea agrava ulcerele cutanate la persoanele care au o afecțiune numită sclerodermie. Dacă aveți sclerodermie, nu folosiți acid hialuronic pe piele.

 

Cum se administreaza tratamentul cu acid hialuronic?

Tratamentele sunt efectuate într-un centru medical de către un medic calificat sau o asistentă medicală supravegheată. Ar trebui să aibă loc o discuție atentă pentru a determina ce zone vor fi tratate și pentru a explica beneficiile și riscurile procedurii.

Procedura pentru tratamentele cu acid hialuronic

  1. Pacientul trebuie să stea în poziție verticală.
  2. Fața trebuie spălată temeinic.
  3. Zona de tratament este ștearsă cu un antiseptic.
  4. Se poate utiliza un anestezic local pentru a amorți zona de tratament.
  5. Metodele de injectare includ puncții intradermice în serie (serii de injecții mici cu un ac foarte fin [27-30 gauge]), tunel, tehnica de înfilare liniară (acul este retras pe măsură ce se injectează acidul hialuronic) sau fanning cu injecție retrogradă.
  6. Injecțiile subcutanate risipesc materialul.
  7. În funcție de zona tratată, pielea poate fi ușor masată pentru a netezi neregularitățile și a muta materialul injectat în poziția cea mai estetică.
  8. Pot fi necesare încă unul sau două tratamente (la cel puțin o săptămână distanță) pentru a obține corecția dorită.

Cât rezista acidul hialuronic?

Implantarea acidului hialuronic nu este permanentă. Ca și acidul hialuronic natural, acidul hialuronic fabricat, odată injectat în piele, se va descompune treptat și va fi absorbit de organism. În cele mai multe cazuri, augmentarea durează de obicei între 3-9 luni. Pentru a menține rezultatele inițiale, vor fi necesare tratamente repetate sau tratamente de completare. Cele mai multe persoane fac 2 până la 3 tratamente pe an.

Cum stiu dacă pielea mea are nevoie de mai mult acid hialuronic?

Poți folosi acid hialuronic dacă ești îngrijorată de îmbătrânire:

Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de acid hialuronic produsă de celulele pielii noastre începe să scadă, iar reînnoirea celulelor poate deveni lentă – acesta este momentul în care liniile, ridurile și textura aspră au tendința de a-și face apariția.

Așadar, dacă doriți să vă păstrați strălucirea tinerească, includerea acidului hialuronic în rutina de îngrijire anti-îmbătrânire a pielii este cu siguranță o idee bună.

‘Hidratarea pielii poate scădea semnificativ pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru face ca pielea să își piardă elasticitatea și să expună semnele de îmbătrânire de pe piele. Dar acidul hialuronic acționează ca o băutură revigorantă pentru piele’,

 

CONCLUZIE

Acidul hialuronic este o substanță naturală care ajută la menținerea umidității în piele și în ochi și lubrifiază articulațiile.

De asemenea, joacă un rol crucial în vindecarea rănilor, controlând inflamația și redirecționând fluxul sanguin către țesutul afectat.

Nivelurile de acid hialuronic scad pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar acest lucru poate contribui atât la semnele fizice ale îmbătrânirii, cum ar fi apariția ridurilor, cât și la afecțiunile legate de vârstă, inclusiv osteoartrita.

Deși acidul hialuronic este prezent în numeroase produse cosmetice și medicale, efectele sale pot varia de la o persoană la alta.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.